Saaristolaivurikurssi – opi turvallista veneilyä

Vapaat paikat

Kyllä

Kurssimaksu

36,00 €

HUOM! Sisäänkäynti Bravaan D-oven kautta!

Saaristolaivurikurssilla tulet oppimaan veneilyn perustaitoja; navigointia ja veneilyä ohjaavia säädöksiä. Navigointitaito tarkoittaa sitä, että pystyt määrittämään oman sijaintisi merellä ja merikartalla sekä valitsemaan turvallisen reitin. 

Kurssi on tarkoitettu veneilyä aloittaville, joten et tarvitse perustietoja veneilystä osallistuaksesi kurssille. Kurssilla tulet oppimaan miten veneen sijainnin määritys tehdään, miten löydät haluamasi reitin saaristossa lähtöpaikasta määränpäähän käyttäen apuna maamerkkejä, miten merikarttoja käytetään navigoinnissa, opit tunnistamaan merenkulun turvalaitteet, osaat käyttää veneesi kompassia ja muita merenkulun laitteita.

Kurssin jälkeen tunnet myös saaristoveneilyyn liittyvän lainsäädännön ja määräykset. Sisältö vastaa Suomen Navigaatioliiton tutkintovaatimuksia ja antaa hyvät valmiudet osallistua Saaristolaivurin tutkintoon (pe) 13.12.2024. Kurssilla tarvitset merenkulun välineitä, jotka on mainittu kurssin lisätiedoissa.

Lisätiedot
Jotta veneily olisi turvallista ja nautittavaa, tulee sinulla olla riittävät perustiedot navigoinnista ja vesiliikennettä ohjaavista säädöksistä. Näiden perustietojen hallitseminen antaa sinulle varmuutta liikkuessasi kauniissa saaristossamme. Nimensä mukaisesti Saaristolaivurikurssi antaa hyvät valmiudet liikkua turvallisesti saarten välittömässä läheisyydessä. Se on tarkoitettu veneilyä aloittaville, joten et tarvitse perustietoja veneilystä osallistuaksesi kurssille.

Saaristolaivurikurssilla tulet oppimaan juuri näitä veneilyn perustaitoja; navigointia ja veneilyä ohjaavia säädöksiä. Veneilyä ohjaavat säädökset määrittävät sinua koskevat velvollisuudet ja vastuut merellä. Juuri nämä taidot tulet oppimaan saaristolaivurikurssilla yhdessä samanhenkisten veneilijöiden kanssa. 

Saaristolaivurikurssi koostuu seuraavista osista:

1.      Merikartta ja paikanmääritys,

2.      Kompassin käytön perusteet,

3.      Merenkulun turvalaitteet ja viitoitusjärjestelmä,

4.      Maisemanavigointi ja reittisuunnittelu,

5.      Navigoinnin elektroniset laitteet,

6.      Sääopin perusteet,

7.      Veneilyturvallisuus ja vastuullinen veneily,

8.      Merenkulun lainsäädäntö.

Suoritettuasi tämän kurssin osaat liikkua turvallisesti saaristovesillä ja halutessasi voit osallistua Suomen Navigaatioliiton järjestämään Saaristolaivurin tutkintotilaisuuteen, jonka hyväksyttävästi suoritettuasi voit hankkia Saaristolaivurin todistuksen. Tämän jälkeen voit jatkaa opiskelua vielä Rannikko- ja Avomerilaivuri – kursseilla. Kurssi toteutetaan 12 kertana niin, että kurssi päättyy ennen seuraavaa Saaristolaivurin tutkintotilaisuutta 13.12.2024.

Luentomateriaalin lisäksi tunnilla käytetään netistä löytyvää, kulloistakin aihetta tukevaa aineistoa. Kurssilla tarvitset merenkulun välineitä, joita myöhemmin voit käyttää veneillessäsi saaristossa:

1.      Veneilijän merenkulkuoppi I, Saaristonavigointi kirja, 15. painos 33 €

2.      Carta Marina – harjoitusmerikartta, 4. uudistettu painos 14 €

3.      Astelevy, 11 €

4.      Merenkulkuharppi (yhden käden harppi), 22 € tai Lyijyllinen harppi, 10 €

5.      Muistiinpanovälineet (lyijykynä, pyyhekumi, paperia)

6.      Laskin

7.      Viivain, n. 30 cm

Välineet 1–4 voit ostaa yhteishankintana kurssin ensimmäisillä tunneilla.

Kurssi on opintopistekurssi, eli osallistujalla on mahdollisuus halutessaan suorittaa 3 opintopistettä, joka viedään Oma Opintopolku -palveluun. Opintopisteiden saaminen edellyttää erillisen Saaristolaivuritutkinnon suorittamista hyväksytysti (kts. tarkemmin kohta Osaamisen arviointi). Arviointi suoritetaan kaikille tutkintoon osallistuville ja hyväksytyn tutkinnon kriteerit löytyvät Osaamisen tavoitteen-kohdasta. Kurssin voi suorittaa myös normaaliin tapaan tavallisena kurssina ilman opintopisteitä tai arviointiin osallistumista.

Osaamisen tavoitteet
Kurssin tietosisältö vastaa Suomen Navigaatioliiton Saaristolaivurin tutkintovaatimuksia. Kurssin tavoitteena on antaa opiskelijalle teoreettiset valmiudet liikkua saaristomme suojassa turvallisesti. Opiskelija oppii mm. kompassin ja merikartan käyttöä, tunnistaa merenkulun turvalaitteet ja veneilyä ohjaavan lainsäädännön. Hän tuntee merenkulun yleisimpiä elektronisia apulaitteita ja osaa paikanmäärityksen perusteet sekä sen perusteella laatia turvallisen reittisuunnitelman. Osaamistaso mitataan erillisessä Saaristolaivurin tutkinnossa.

 

Osaamisen arviointi
Kurssisuorituksen arviointi tapahtuu erillisellä Saaristolaivurin tutkinnolla.  Tietoa tutkinnoista saa joko suoraan opettajalta tai esim. osoitteesta: http://www.turunnavigaatioseura.fi/tapahtumat/tapahtumat.htm.  

Suomen Navigaatioliiton, jäsenseurojensa (mm. Turun Navigaatioseura) kautta, järjestämien valtakunnallisten Saaristolaivurin tutkintojen arviointikriteerien toteutumista valvoo Liikenne- ja Viestintävirasto (TrafiCom).  Tutkinnon painopisteet ovat: 1) Meriteiden säännöt, erityisesti ohjailu- ja väistämissäännöt, 2) Turvallinen navigointi, 3) Sähköisten ja paperisten merikarttojen lukeminen, 4) Maisemanavigointi ja oman sijainnin määrittäminen sekä 5) Päällikön yleinen vastuu ja 6) Hyvät merimiestavat.  Tutkinnossa esiintyy vaihtuvasti kysymyksiä kaikista kurssiohjelmaan ja tutkintovaatimuksiin sisältyvistä aiheista.  

Tutkinnosta voi saada yhteensä 0–60 pistettä, 30 pistettä on hyväksytyn yhteispistemäärän raja. Lisäksi hyväksytty tutkinto edellyttää, että kustakin tutkinnon osiosta (A, B, C) oppilas saa vähintään 40 % osion maksimipistemäärästä. Tutkintokysymyspaperissa kunkin osion (A, B, C) alussa on ilmoitettu osion maksimipistemäärä ja alin hyväksytyn suorituksen pistemäärä.

Tutkinnon voi uusia laivuritutkintojen järjestämisaikataulun puitteissa huomioiden kulloinkin voimassa olevat tutkintoon ilmoittautumisen aikarajat. Tutkinnon uusimiskertoja ei rajata.

Lisätiedot

Huomaa, että Kombilassa on rajallinen määrä parkkipaikkoja. Ole ystävällinen äläkä pysäköi autoasi tien pientareelle, koska se tukkii pihojen sisäänajoväylät ja haittaa liikennettä alueella. Noudatathan täälläkin yleisiä liikennesääntöjä.

Vapaat paikat

Kyllä

Kurssimaksu

36,00 €

Kurssin kielet

Suomi

Opettajat

Raimo Laaksonen

Aika

02.09.2024 - 18.11.2024

Maanantai 18:00-20:00

Oppitunteja: 32  (12 krt)

Näytä kaikki ajankohdat

Paikka

Brava - Kuvataide 1.54
Koulukatu 16, 21600 Parainen