Vad behöver jag veta om klimakteriet före klimakteriet?

Vapaat paikat

Kyllä

Kurssimaksu

15,00 €

Hormoncoach Alessandra Sarelin föreläser om resan från premenopaus till postmenopaus.

Klimakteriet förbereder kroppen för en massiv omställning. Man kan se det som en ny tonårsperiod. När det stormar i hormonerna påverkar detta både humör, stresstålighet, vikt, ämnesomsättning och sexualitet.

Föreläsningen passar dig som är 40+ och vill ha koll på klimakteriet före du är mitt inne i den här övergången. För många kommer det som en överraskning att klimakteriet håller på under så många år och att de första tecknen på en förändringsprocess kan komma redan som 40+. Det talas mycket om vallningar men inte lika mycket om rikliga blödningar och svår PMS. Man får lätt uppfattningen att alla problem under klimakteriet beror på sjunkande eller lågt östrogen men PMS kan faktiskt bero på höga eller varierande östrogennivåer.

Det är bra att veta att klimakteriet och ev. övergångssymptom inte endast handlar om östrogen. Det handlar lika mycket om progesteron, insulin och kortisol samt i vissa fall sköldkörtelhormoner. För många är den mest utmanande tiden före mensen slutar och då beror inte symptomen nödvändigtvis på lågt östrogen. Så länge du menstruerar producerar äggstockarna östrogen och symptomen lindras troligen inte av hormonersättning.

Det är bra att veta att kroppen kan fortsätta producera östrogen (men i betydligt mindre mängder) också efter din sista mens. Detta sker i binjurarna och fettvävnaderna. Det kan vara bra att tänka på hur du sköter om dina binjurar så att de ska orka med sina nya uppgifter. Återhämtning från stress och lämplig mängd rörelse stöttar binjurarna.

Det är bra att veta att det finns många sätt att hjälpa kroppen och sinnet att få en smidigare övergång in i en ny hormonell verklighet under och efter klimakteriet. Under föreläsningen får du konkreta tips gällande kost och livsstil.

Under föreläsningen får du svar på följande frågor:

- Kan jag förbereda mig inför klimakteriet?
- Hur vet jag om klimakteriet har börjat?
- Hur lång tid kan klimakteriet hålla på?
- Vad betyder termer som perimenopaus (förklimakteriet), menopaus och postmenopaus?
- Vad händer med mina hormoner under klimakteriet?
- Varför är insulin och kortisol så viktiga under klimakteriet?
- Kan jag fortsätta äta som jag alltid gjort eller behöver jag anpassa min kost när jag närmar mig klimakteriet?
- Varför är det viktigt att stöda en frisk tarm och en välmående lever under klimakteriet?
- Kan klimakteriet vara en stärkande och befriande process?

Vapaat paikat

Kyllä

Kurssimaksu

15,00 €

Kurssin kielet

Ruotsi

Opettajat

Alessandra Sarelin

Aika

09.10.2024 - 09.10.2024

Keskiviikko 18:00-19:30

Oppitunteja: 2  (1 krt)

Paikka

Malms skola - Auditoriet
Parsbyntie12, 21600 Pargas