Blocktryckt fårfäll

Lediga platser

Ja

Kursavgift

70,00 €

På fårfällskursen gör vi traditionella fällar av fårskinn. Du kan göra stora eller små fällar enligt dina egna behov. Av ett skinn kan man göra ett täcke för babyn, av två t.ex. en gungstolsmatta eller en sovsäck för babyn och stora fällar gör man av 4-6 skinn. Fällarna sys för hand med en lädernål, specialkunskaper behövs inte. Till sist dekorerar man lädersidan med tryckta mönster. Ett annat alternativ är att fästa t.ex. ett stickat ylletyg på lädersidan.

Fällarna kan sys av lång- eller korthåriga skinn. De korthåriga skinnen är lättare att handskas med, men de är också säkert tillräckligt varma. Du kan kombinera olika färgs skinn och ull av olika längd. Om du skaffar skinnen själv, var uppmärksam på skinnets tjocklek och på hur lädersidan ser ut, speciellt om du vill göra ett mönster på den. Det är lättare att sy ett tunnare skinn. Alla skinn är tjockare i nacken, men det gör inget. Små hål spelar heller ingen roll, vi lär oss att reparera dem.

Förutom skinn behövs lädernålar (storlek 1 och 3), vaxat lingarn, en fingerborg, (gardin)knäppen, en vass sax, anteckningsmaterial och slät plattång.
Alla tillbehör kan du köpa och låna av läraren. Vid behov tar läraren också med sig egna och andra fårskötares skinn av god kvalitet. Fårskinnen är huvudsakligen finländska och priset på dem är från 80 euro styck, beroende på storlek och kvalitet.

Största delen av kostnaderna beror på skinnen. De andra tillbehören kostar ca 20-60 euro beroende på vad du har från tidigare i ditt syskrin. Till fällarnas tryckmönster kan du använda lärarens norska stämplar som har tillverkats enligt traditionell modell. Av dessa finns det tiotals olika sorter, så det finns att välja på. En materialkostnad på 28 euro uppbärs för användandet av stämplar, färger och andra tillbehör. Du kan bekanta dig med stämplarna på nätet på adressen fjellform.no, (välj trykkblokker, katalog med priser). Du kan också bli medlem i Fårfällsgruppen (Lammasvällyt-ryhmä) på Facebook, där det finns bilder på färdiga arbeten som gjorts av dem som deltagit i kursen.

Lediga platser

Ja

Kursavgift

70,00 €

Kursspråk

Finska, Svenska

Lärare

Anu Pentti

Tidpunkt

25.10.2019 - 24.11.2019

Fredag 17:00-20:00
Lördag 10:00-16:00
Söndag 10:00-16:00

Lektioner: 36  (5 ggr)

Visa alla tidpunkter

Plats

Framnäs - Salen
Framnäsvägen 4, 21660 Nagu