Syra grönsaker - Houtskär

Lediga platser

Ja

Kursavgift

10,00 €

Att syra eller fermentera grönsaker är ett traditionellt sätt att konservera mat på. Genom att varva grönsaker med salt och olika kryddor främjas tillväxten av mjölksyrebakterier som gör produkten inte bara hållbar, utan även väldigt smakrik och nyttig. Syrade grönsaker kan köpas i butiken, men är då ofta pastöriserade och därmed är mjölksyrebakterierna döda. Hemsyrat är inte bara mycket godare utan innehåller levande mjölksyrebakterier som är riktiga välgörare för mag-tarmfloran. De syrade grönsakerna passar till allt från grillmat till sallad, och håller länge om de förvaras svalt.
Ta med några rena glasburkar med snäpplock, ett rivjärn, samt de grönsaker du vill syra (till 2 liter syrat krävs ca 2,5 kg grönsaker). Välj ekologiska grönsaker om du kan.
Du kan syra i princip vad som helst, men sötare grönsaker som morot utvecklar mer mjölksyrebakterier. Traditionella inläggningar är t.ex. morot-kålrot-senapsfrö, vitkål-enbär, lök, vaxbönor eller rödbeta.

Salt och kryddor finns på plats för 4 €/person.

Tilläggsinformation

Kurserna är främst riktade till vuxna, men självklart är barn och unga välkomna med i sällskap av en vuxen. Råvarukostnaderna tillkommer och betalas kontant till läraren. Du bör avboka din kursplats senast 4 dagar före kursstart. För icke inhiberad kursplats debiterar vi även råvarukostnaderna.

Lediga platser

Ja

Kursavgift

10,00 €

Kursspråk

Svenska

Lärare

Luisa Blumenthal

Tidpunkt

09.10.2019 - 09.10.2019

Onsdag 17:45-20:45

Lektioner: 4  (1 ggr)

Plats

Församlingshemmet i Houtskär - Köket
Näsbyvägen 258, 21760 Houtskär